Intimni nasveti, ki bi jih vsaka ženska morala poznati

Vaginalna higiena je velikokrat sprejeta kot tabu, zato se ženske o tej ne pogovarjajo, mnoge sploh ne vedo, da je to nekaj, o čemer bi se lahko razpravljalo. Tema pa je zelo pomembna, saj ne gre samo za čistočo, temveč tudi za naše zdravje. Ne glede na to, kdo si in kje se nahajaš, obstaja nekaj vaginalnih, higienskih »pravil«, ki bi jih morala poznati vsaka ženska.


Vaginalno zdravje: zakaj je pomembno?

Ignoriranje težav, povezanih z vaginalnim zdravjem, lahko povzroči številne zaplete v prihodnosti. Med drugim lahko vpliva na tvoj spolni nagon, na plodnost in na tvojo sposobnost, da dosežeš orgazem. Skratka, ravnodušnost do tvojega vaginalnega zdravja ima številne škodljive posledice.


1. Zamenjaj higienske vložke po 4–6 urah

To pravilo velja, če imaš normalen ali lahek tok menstruacije. Če imaš močan tok pa je priporočena menjava po 3–4 urah. Če uporabljaš tampon ga nujno zamenjaj vsakih 6 ur.
Če teh izdelkov ne menjaš dovolj pogosto, lahko pride do kožnih izpuščajev in slabega vonja. V nekaterih primerih tvegaš tudi resnejšo okužbo.


2. Po spolnih odnosih se umij

Navadi se na to, da intimni predel očistiš vsakič, ko imaš spolne odnose. Telesne tekočine in delci iz kondomov lahko povzročijo draženje in okužbe. Zato po spolnem odnosu nožnico vedno očisti z vodo, da preprečiš okužbe, kot je na primer okužba sečil.


3. Naj bodo tvoji spolni odnosi zaščiteni

Nezaščiteni spolni odnosi pridejo z visokim tveganjem za spolno prenosljive okužbe, zato je uporaba zaščite, kot so kondomi ob vsakem spolnem odnosu, ena najpreprostejših in učinkovitejših načinov za preprečevanje spolno prenosljivih in vaginalnih okužb ter neželene nosečnosti. Toda prej, preveri, ali si alergična na material kondoma, in izberi tistega, ki ti ustreza. Prav tako se med dejanjem izogibaj uporabi lubrikantov, saj lahko poškodujejo nožnico in povečajo tveganje okužb. Uporaba lubrikantov, ki vsebujejo glicerin, lahko poškoduje ali razdraži vaginalne celice, kar poveča tveganje za spolno prenosljive bolezni, kot sta herpes in HIV.


4. Nauči se pravilnega načina brisanja

Malokdo ve, da je pravilen način brisanja nožnice od spredaj nazaj (vagina – anus) in ne obratno. Če brišeš obratno, so možnosti, da se škodljive bakterije naberejo v nožnico, veliko večje. Torej, če si brisala v napačno smer, je čas za spremembo.


5. Ne ignoriraj znakov vaginalne okužbe

Če je to neprijeten vonj, prevelik ali obarvan vaginalni izcedek, se takoj posvetuj z zdravnikom. Prav tako ne ignoriraj srbeče nožnice ali bolečine na tem predelu, saj je to lahko znak bolezni.


6. Ne zdravi se sama

Večina žensk se nerada posvetuje z ginekologom, ko pride do okužb ali bolezni genitalij. Pravzaprav velikokrat poskušajo težavo razrešiti same z domačimi zdravili – soda bikerbona za umivanje nožnice, nanos domače paste, da se znebijo vonja in tako naprej. Poleg tega je uporaba protiglivičnih ali antibakterijskih mazil brez recepta najboljša rešitev, če domača zdravila ne pomagajo. Toda ta pristop je popolnoma napačen. Za vse težave se je najbolje posvetovati z zdravnikom.


Vsaka ženska bi morala upoštevati te nasvete za čim bolj zdravo nožnico. Zato je pomembno, da se jih v prihodnosti deli tudi z drugimi, da se o tem pogovarja odprto, saj je to nekaj popolnoma normalnega in pravzaprav ključnega v življenju vsake ženske. V naši spletni trgovini pa si lahko ogledaš kar nekaj izdelkov, ki ti bodo prišli še dodatno prav pri tvoji intimni negi.

IntimnanegaNasvetiNega